December 24, 2012

Khasiat Akar Siti Fatimah


Angkat tangan..sape penah tgk akar nih..?
for me ni first time..hehe
Akar ni dinamakan AKAR SITI FATIMAH.

Akar ni dikaitkan dengan org nk bersalin.
cara guna die rendam dlm air. air die minum masa dh sakit nk bersalin.
ni antara ikhtiar kita. mana nk dpt akar ni..xtau kat Malaysia ade jual ke x.
sbb aku dpt pn dr makcik, kebetulan die pi Umrah hari tu.

mak ckp, klu akar ni kembang pun menandakan yg kite nk bersalin..
xtaula betul ke x. 



  Photobucket

December 7, 2012

minggu ke-35




Alhamdulillah..dh masuk minggu ke-35..
perut makin membesar..so sweet..haha
tp last week scan bby.. bby xdela besar mane.. kire mmg ikut perkembangan berat yg sepatutnya..
tp xtaula time die keluar nnt kan.. hihihi..
hospital pun dh booking. so, first bby ni..
gain experience kat PPUM dl.. sbb nk pi yg ade sangkut paut ngan goment..
nak pi private takut.. sbb majority tgk member first bby dh operate..
sayang tu klu first bby operate.. so, klu pi gomen ni dorg xkn operate selagi bley deliver normal..
minggu2 macam ni gakla, kaki dh start membengkak.. 
sometime dh mcm kaki doremon.. hahahaha
klu ikut kiraan 9bulan 10 hari..
minggu ke 37 dh bley deliver.. fuh..
lagi berapa minggu je tu.. hihi..
tp bagus gak klu dpt deliver awal..
xsabar dh rasenya.. hehe

Photobucket 


November 20, 2012

Air kelapa muda sedap diminum



 sedapnya bila tgk air kelapa muda nih.. hihi
ngah panas2 badan ni sedap minum air kelapa..
masa mula2 pregnant mak sgt melarang minum air kelapa..
tp selepas je 3rd trimester.. mak kata, minumlah selalu air kelapa..
let's sharing the info..


Khasiat air kelapa muda untuk ibu hamil yaitu apabila rajin minum air kelapa muda terutama di trimester ketiga kehamilan maka air ketuban akan bersih dan bayi yang dilahirkan juga bersih kulitnya, lebat rambutnya dan bening matanya. Sejauh ini memang belum ada penelitian yang secara ilmiah kebenaran tersebut. Namun, air kelapa muda memang mengandung berbagai zat yang bermanfaat bagi ibu hamil. Zat-zat itulah yang barangkali secara tidak langsung membuat bayi menjadi lebih sehat sebagaimana disebutkan dalam saran tradisional itu.

Manfaat air kelapa muda untuk ibu hamil sebagai Elektrolit Alami
Air kelapa muda kaya dengan kandungan elektrolit, klorida, kalsium, potasium, magnesium, sodium, dan riboflavin. Sebagai isotonik alami yang kaya mineral dan memiliki elektrolit sama dengan elektrolit tubuh, air kelapa muda sangat bermanfaat untuk rehidrasi dan memulihkan stamina tubuh.
Ibu hamil membutuhkan lebih banyak air dibandingkan orang lain. Dehidrasi selama kehamilan dapat menyebabkan berbagai komplikasi, termasuk sakit kepala, kram, edema dan bahkan kontraksi yang dapat menyebabkan persalinan prematur.

Manfaat air kelapa muda untuk ibu hamil sebagai Diuretik Alami
Sebagai diuretik natural yang steril, air kelapa muda melancarkan air seni dan membantu membersihkan saluran kemih. Hal ini berkhasiat mengeluarkan zat-zat toksin dari tubuh dan mencegah infeksi saluran kemih– yang juga cukup umum terjadi pada wanita hamil.

Khasiat air kelapa muda untuk ibu hamil sebagai Anti penyakit
Air kelapa muda mengandung asam lauric, asam yang membantu melawan penyakit. Asam lauric yang terkandung dalam air kelapa sama dengan yang terdapat di air susu ibu dan memiliki karakteristik antijamur, antibakteri dan antivirus sehingga menjaga kesehatan ibu dan bayi dari virus seperti herpes dan HIV, protozoa giardia lamblia serta bakteri klamidia dan heliokobater.

Manfaat air kelapa muda untuk ibu hamil sebagai Membantu Pencernaan
Air kelapa juga dipercaya memperbaiki fungsi pencernaan. Selama kehamilan, plasenta memproduksi hormon progesteron yang memperlambat kontraksi otot lambung sehingga pencernaan pun melambat. Air kelapa dapat membantu meningkatkan kecepatan pencernaan.

Khasiat air kelapa muda untuk ibu hamil sebagai Meningkatkan HDL
Air kelapa muda tidak mengandung lemak dan kolesterol, bahkan menurut riset dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh.





Photobucket

Alahan en suami



gambar di atas sekadar hiasan. hehe
selalunya, bila pregnant perempuan yg akan alahan teruk.
tp ade gak en suami yg kene.. let's sharing my experience

1st Trimester

muntah2 tu perkara biasa masa mengandung.
but aku Alhamdulillah xdela kene teruk sgt..
just yg pelik, muntah time mandi after balik keje.
pepagi xde plak, just bile gosok gigi tu ade rase something.
Fast food lansung xley masuk..comfirm muntah balik..
pastu nak mkn makanan panas. fuh, time tu agak mencabar time lunch..
yela, nak kene cari mknan masakan panas la jawapnya, nasib baik kat ofc aku nih ade.. huhu..
pastu selalu demam. time ni mr hubby selera makan bertambah..but me berkurang..
tapi yg kesian kat die.. setiap bulan mesti demam..

2nd Trimester

bile dah lepas trimester pertama, Alhamdulillah.. dh xrase takut sgt..
sbb kandungan mungkin dh kuat..yela, kite dh ade pengalaman gugur.
so risau tu mmg kuat skit..hihi.. bulan ni mmg dah xde muntah2..
Alhamdulillah sgt..but mr hubby still ngan demam die.. kesian tgk time die demam..
selera mkn pun menurun.. trimester kedua ni dh ok skit..
mkn makin kuat..tp still xley mkn fast food.. hihihi
lagi best, bby suke mkn buah..so, dlm fridge kene sentiasa ade buah-buahan..
fav fruit bby: orange, anggur, buah delima n markisa

3rd Trimester

yang ni paling best...best sbb semua bende dh bley mkn.. start yg ni air kelapa bley dikatakan everyweek minum..hihi..
air kelapa elok time kite nk bersalin, sbb bby bersih bile keluar nnt..
time ni la berat naik melampau.. sebelum ni just naik 0.5kg everymonth..
sejak 3rd trimester, sekali naik 3kg...fuhhh..
pasal aku xde ape yg menarik sgt.. but hubby nye story paling best..
ak ade bantal busuk..die paling xsuke bau bantal busuk tu..
tp start 3rd trimester, tido mlm die yg gune bantal busuk tu..
uwaaaa...kesian daku sbb xde bantal busuk ;)
tu satu, yg kedua..
die xley bau bawang putih.. alamak..
mcm mane nih..? dhla masakan mesti ade bawang putih..
so, die lebih suke mkn bende just goreng.. example: ayam goreng..
nnt ade yg lagi menarik about alahan mr hubby.. aku update.. ngeee



Photobucket 


November 12, 2012

baby kick

Alhamdulillah..lagi 57hari klu ikut due.
sejak dua menjak ni. bby mmg kuat kick.
time mlm sampai kene pujuk die suh tido.
ubat die senang je...
bacakan doa tido..lepastu die bg 2-3x tendangan..
pastu die senyap.. hihi..
Alhamdulillah, dr dlm perut die dh dengar ckp mama :)

kadang2 bila tgk perut ni gerak2..
rasa mcm xpercaya pn ade..
but aku bersyukur sgt dengan rezeki yg Allah bg...
lagi berapa hari, genaplah 3thn perkahwinan kami..


tada..comel x saya.. hehe

Photobucket 


November 2, 2012

baby sedu dalam perut


Sejak dh start kene kira gerak bby..
aku lebih alert. untuk memastikan bby gerak lebih 10x dlm mase 12jam.
that means start 9.00am until 9.00pm

peristiwa masuk hospital disebabkan ade bleeding n bby kurang gerak buat kami betul2 cuak.
bleeding xdela teruk sgt, just risau bby xnk gerak..
maybe sbb bby merajuk ngan aku n hubby.
mane x nya, selalu bile mlm before tido..
aku akn borak2 ngan die n tgk gerakan perut.
masa raya hari tu mmg xde mase, mane xnya letih lg...
dapat bantal mmg comfirm lelap..hehe
bile pi hospital, first sekali DR check degup jantung bby..
Alhamdulillah, jantung bby ok..
yang tak tahan DR ingat aku nk bersalin.
perghhh..siap 'seluk'..
perkataan yg sering digunakan masa nak bersalin..
aku tau pn mase kakak sebelah katil aku bgtau.. haha..
'seluk' tu maksud die.. DR tgk kite punya bawah n do something..
xpasal2 la kan tido kat hospital satu mlm..
After kene admit, bby gerak byk gile..sampai nk tido pn xselesa..
Bersyukur sgt..

pasal sedu plak. bby mmg sgt kuat sedu..
dlm sehari 3x...
semlm comel je die..bile dpt mkn ice-cream baskin robbins..
terus sedu.. haha..

aku dh masuk 30weeks.. fuh ikut due ade lagi 10 weeks..
tp anything can happen.. sbb bby dh bley kuar bile2 mase..
rasa skunk mcm2.. 



Photobucket

My Soul





tadaaaa..my luvly bby
xsabar nk tunggu die keluar.
mase scan ni bby agak malu..
mula2 je die bg tgk muka. after 5min die tutup semua..
termasuklah ehem2 die..
so, xdpt nk tgk secara real die punya jantina.
agak2 die nk tunjuk surprise kat mama n babah die..

Photobucket




October 16, 2012

3rd Trimester


Comelkan anak kourtney Kardashian. hehe
suke cara mom die dress up kan die..
nnt anak aku pn aku nk dress up mcm ni gaklah..

Actually bukan nk cite pasal nih.. 
Alhamdulillah dh masuk trimester terakhir..
makin xsabar rasanya.. barang2 bby pn dh siap beli..
just beg utk bawa ke hospital je belum prepare.

next week nak scan 4D plak...
nntkan kemunculannya.. hehe


Photobucket 


September 24, 2012

kene block??

KAN DAH KENE BLOCK FACEBOOK..

PADAN MUKE.. HAHAHA

NAMPAKNYA, NK KENE ACTIVEKAN BROADBAND KEMBALI..



Photobucket 


September 21, 2012

Appointment Scan 4D


yahoo.. dh settle buat appointment kat sini..
kenapa aku pilih kat sini tuk scan 4D.
sbb aku baca byk blog mengatakan kat sini sgt berbaloi.
selagi xnmpk muke bby. selagi tu die xcharge kite..
siap suh pi jenjalan amik angin dl..
harga die RM 90.00 (CD + picture)
buat lagi aku semangat nk pegi..
jiran rumah aku pn kate pi sini sgt2 berbaloi..
paling sesuai nk buat 4D scan 26weeks-30weeks..
paling penting, kene buat appointment awal2..
yela, kat sini sentiasa fully booked.
Alhamdulillah time aku booked td tarikh 22 Oktober still available.
so if korg berminat nk tau. click


Photobucket



September 20, 2012

Botol Avent

new design 2012
  cantikkan design baru..huhu 
dilemma dibuatnya..

design lama

yg ni plak design lame.. huhu..
ngah ade sale.. RM110 dpt 4biji botol, puting, berus die.
yg atas plak 2biji almost rm139.90
pergh...tp design yg baru cantik... huhuhu
tp ikut hati beli jela yg sale dl.. 
sbb design baru dh tentu anytime bley beli.. :)


Photobucket 



September 19, 2012

Zeeanne Sofea


comel x..? hehe
windu si bambam nih..
ni anak my sista in law..
Zeeanne Sofea nama die..
klu bley, hari2 nk balik klang jumpe die..huhu
tp apakan daya, pakngah bukan cuti on weekend.. 
winduuuu booolatt maknah niiii..


Photobucket 


shopping again


mood shopping active!! hahaha
ok aku minat gile ngan carter's design..
comel2.. hari tu konon2 nk order online US kat sis ni.. 
tp price die mcm xberbaloi..
kakak leezan ni klu buat order item from US tuk baju2 kanak2 sgt2 berbaloi..
time mase mule2 preggy die rajin buat order..
bile time aku dh semangat nk order.. die plak dh jarang buat order..
frustnyaaa...
back to the story, last friday aku pi Setia City Mall.
sbb nk survey price. klu harga lebih kurang.. better aku beli je kat Kidstyle.
Kidstyle ni ade jual carter's, oshkosh n levis original..
skunk ngah sale until Nov.. so pegi la..
mcm design kat atas tu.. kakak tu bg per set RM73 + RM7 (poslaju).
pastu kene tunggu almost 1month baru item sampai Malaysia
kat butik per set RM99. beza skit je kan..? hihi
tp kebetulan ngah sale. buy 2 free 1..
so berbaloi x..??? aku pn kaut la kan..
hubby belanja.. hahahaa



Photobucket 


September 4, 2012

22 weeks

22 minggu.. lagi 18minggu..
xsabar rasanya nk tunggu kehadiran Hazrul Jr.
Sejak 3hari kebelakang.. bby dh start byk bergerak..
sgt happy :)

mlm td sebelum tido.. me bg hubby rasa perut..
die agak tkejut skit bile dh rase tendangan maut bby.. haha
die kate baru bape minggu nih.." kuat tendang tangan babah "
syukur Alhamdulillah..

kami dh shopping skit2 brg bby..
kak ngah pn ade sponsor skit brg bby..
yela, excited kan tunggu dekat 3thn..
hadiah paling bermakna utk hari jadi aku, suami dan ulangtahun perkahwinan kami..
ADALAH HAZRUL JR


Photobucket 

August 30, 2012

Salam Aidilfitri

yahoo...berat bby dh 500gram diusia kandungan 21minggu..
DR ckp kepala bby dh kebawah..
baru 5bln tp kemain active bergerak.
mak ckp, klu kuat bergerak. mmg lelaki..
tp aku xkisah lelaki or perempuan..
Asalkan die sihat...


Photobucket 


August 14, 2012

Happy Birthday


Alhamdulillah...masih bernyawa diri ini :)
sekejap je dh 26thn..
Actually my bufday last Saturday (11 Ogos)
skunk baru nk update.. :) 
dlm usia ni jugak aku nk jd mommy...hihi
Alhamdulillah again dengan rezeki Allah..

Ingat mlm tu nk pi dinner ngan hubby..
so plan nk mkn kat aroma ikan bakar..
yela, bby dlm perut ni nk mkn kat sane..
before tu singgah umah mertua..sekali....
cancel plan mlm tu sbb tgk mak mertua aku masak sedap..
haha.. gulai tulang ikan masin ngan nenas..
pergghhh..sedap kot..

mlm tu just pi merayap kt new shopping complex.
Setia City Mall..menarik gak kat situ..
dari rumah mertua just 15min..
 hadiah besday tahun ni ialah HAZRUL JR. dlm perut ni..


Photobucket 

August 10, 2012

Tahniah Pandelela Rinong

Tahniah buat Pandelela Rinong..proud with u la dear..
perempuan pertama Malaysia dpt pingat dlm olimpik..




Dia telah berjaya dalam acara 10M papan anjal individu wanita di Olimpik 2012.


gambar ni aku copy kat mstar..hehe..
memandangkn aku xdpt tgk pn kul 2pg td..
xaci hubby xkejutkan..die ckp kesian tgk aku ngah tidur nyenyak..
Al maklumla..sejak preggy ni, tido mlm asyik terganggu..
die tgk sensorg..huh..hope ptg ni ade ulangan kat tv1 or tv2..

TAHNIAH PANDELELA!!


Photobucket



♥ click ♥ click ♥