November 20, 2012

Air kelapa muda sedap diminum



 sedapnya bila tgk air kelapa muda nih.. hihi
ngah panas2 badan ni sedap minum air kelapa..
masa mula2 pregnant mak sgt melarang minum air kelapa..
tp selepas je 3rd trimester.. mak kata, minumlah selalu air kelapa..
let's sharing the info..


Khasiat air kelapa muda untuk ibu hamil yaitu apabila rajin minum air kelapa muda terutama di trimester ketiga kehamilan maka air ketuban akan bersih dan bayi yang dilahirkan juga bersih kulitnya, lebat rambutnya dan bening matanya. Sejauh ini memang belum ada penelitian yang secara ilmiah kebenaran tersebut. Namun, air kelapa muda memang mengandung berbagai zat yang bermanfaat bagi ibu hamil. Zat-zat itulah yang barangkali secara tidak langsung membuat bayi menjadi lebih sehat sebagaimana disebutkan dalam saran tradisional itu.

Manfaat air kelapa muda untuk ibu hamil sebagai Elektrolit Alami
Air kelapa muda kaya dengan kandungan elektrolit, klorida, kalsium, potasium, magnesium, sodium, dan riboflavin. Sebagai isotonik alami yang kaya mineral dan memiliki elektrolit sama dengan elektrolit tubuh, air kelapa muda sangat bermanfaat untuk rehidrasi dan memulihkan stamina tubuh.
Ibu hamil membutuhkan lebih banyak air dibandingkan orang lain. Dehidrasi selama kehamilan dapat menyebabkan berbagai komplikasi, termasuk sakit kepala, kram, edema dan bahkan kontraksi yang dapat menyebabkan persalinan prematur.

Manfaat air kelapa muda untuk ibu hamil sebagai Diuretik Alami
Sebagai diuretik natural yang steril, air kelapa muda melancarkan air seni dan membantu membersihkan saluran kemih. Hal ini berkhasiat mengeluarkan zat-zat toksin dari tubuh dan mencegah infeksi saluran kemih– yang juga cukup umum terjadi pada wanita hamil.

Khasiat air kelapa muda untuk ibu hamil sebagai Anti penyakit
Air kelapa muda mengandung asam lauric, asam yang membantu melawan penyakit. Asam lauric yang terkandung dalam air kelapa sama dengan yang terdapat di air susu ibu dan memiliki karakteristik antijamur, antibakteri dan antivirus sehingga menjaga kesehatan ibu dan bayi dari virus seperti herpes dan HIV, protozoa giardia lamblia serta bakteri klamidia dan heliokobater.

Manfaat air kelapa muda untuk ibu hamil sebagai Membantu Pencernaan
Air kelapa juga dipercaya memperbaiki fungsi pencernaan. Selama kehamilan, plasenta memproduksi hormon progesteron yang memperlambat kontraksi otot lambung sehingga pencernaan pun melambat. Air kelapa dapat membantu meningkatkan kecepatan pencernaan.

Khasiat air kelapa muda untuk ibu hamil sebagai Meningkatkan HDL
Air kelapa muda tidak mengandung lemak dan kolesterol, bahkan menurut riset dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh.





Photobucket

Alahan en suami



gambar di atas sekadar hiasan. hehe
selalunya, bila pregnant perempuan yg akan alahan teruk.
tp ade gak en suami yg kene.. let's sharing my experience

1st Trimester

muntah2 tu perkara biasa masa mengandung.
but aku Alhamdulillah xdela kene teruk sgt..
just yg pelik, muntah time mandi after balik keje.
pepagi xde plak, just bile gosok gigi tu ade rase something.
Fast food lansung xley masuk..comfirm muntah balik..
pastu nak mkn makanan panas. fuh, time tu agak mencabar time lunch..
yela, nak kene cari mknan masakan panas la jawapnya, nasib baik kat ofc aku nih ade.. huhu..
pastu selalu demam. time ni mr hubby selera makan bertambah..but me berkurang..
tapi yg kesian kat die.. setiap bulan mesti demam..

2nd Trimester

bile dah lepas trimester pertama, Alhamdulillah.. dh xrase takut sgt..
sbb kandungan mungkin dh kuat..yela, kite dh ade pengalaman gugur.
so risau tu mmg kuat skit..hihi.. bulan ni mmg dah xde muntah2..
Alhamdulillah sgt..but mr hubby still ngan demam die.. kesian tgk time die demam..
selera mkn pun menurun.. trimester kedua ni dh ok skit..
mkn makin kuat..tp still xley mkn fast food.. hihihi
lagi best, bby suke mkn buah..so, dlm fridge kene sentiasa ade buah-buahan..
fav fruit bby: orange, anggur, buah delima n markisa

3rd Trimester

yang ni paling best...best sbb semua bende dh bley mkn.. start yg ni air kelapa bley dikatakan everyweek minum..hihi..
air kelapa elok time kite nk bersalin, sbb bby bersih bile keluar nnt..
time ni la berat naik melampau.. sebelum ni just naik 0.5kg everymonth..
sejak 3rd trimester, sekali naik 3kg...fuhhh..
pasal aku xde ape yg menarik sgt.. but hubby nye story paling best..
ak ade bantal busuk..die paling xsuke bau bantal busuk tu..
tp start 3rd trimester, tido mlm die yg gune bantal busuk tu..
uwaaaa...kesian daku sbb xde bantal busuk ;)
tu satu, yg kedua..
die xley bau bawang putih.. alamak..
mcm mane nih..? dhla masakan mesti ade bawang putih..
so, die lebih suke mkn bende just goreng.. example: ayam goreng..
nnt ade yg lagi menarik about alahan mr hubby.. aku update.. ngeee



Photobucket 


November 12, 2012

baby kick

Alhamdulillah..lagi 57hari klu ikut due.
sejak dua menjak ni. bby mmg kuat kick.
time mlm sampai kene pujuk die suh tido.
ubat die senang je...
bacakan doa tido..lepastu die bg 2-3x tendangan..
pastu die senyap.. hihi..
Alhamdulillah, dr dlm perut die dh dengar ckp mama :)

kadang2 bila tgk perut ni gerak2..
rasa mcm xpercaya pn ade..
but aku bersyukur sgt dengan rezeki yg Allah bg...
lagi berapa hari, genaplah 3thn perkahwinan kami..


tada..comel x saya.. hehe

Photobucket 


November 2, 2012

baby sedu dalam perut


Sejak dh start kene kira gerak bby..
aku lebih alert. untuk memastikan bby gerak lebih 10x dlm mase 12jam.
that means start 9.00am until 9.00pm

peristiwa masuk hospital disebabkan ade bleeding n bby kurang gerak buat kami betul2 cuak.
bleeding xdela teruk sgt, just risau bby xnk gerak..
maybe sbb bby merajuk ngan aku n hubby.
mane x nya, selalu bile mlm before tido..
aku akn borak2 ngan die n tgk gerakan perut.
masa raya hari tu mmg xde mase, mane xnya letih lg...
dapat bantal mmg comfirm lelap..hehe
bile pi hospital, first sekali DR check degup jantung bby..
Alhamdulillah, jantung bby ok..
yang tak tahan DR ingat aku nk bersalin.
perghhh..siap 'seluk'..
perkataan yg sering digunakan masa nak bersalin..
aku tau pn mase kakak sebelah katil aku bgtau.. haha..
'seluk' tu maksud die.. DR tgk kite punya bawah n do something..
xpasal2 la kan tido kat hospital satu mlm..
After kene admit, bby gerak byk gile..sampai nk tido pn xselesa..
Bersyukur sgt..

pasal sedu plak. bby mmg sgt kuat sedu..
dlm sehari 3x...
semlm comel je die..bile dpt mkn ice-cream baskin robbins..
terus sedu.. haha..

aku dh masuk 30weeks.. fuh ikut due ade lagi 10 weeks..
tp anything can happen.. sbb bby dh bley kuar bile2 mase..
rasa skunk mcm2.. 



Photobucket

My Soul





tadaaaa..my luvly bby
xsabar nk tunggu die keluar.
mase scan ni bby agak malu..
mula2 je die bg tgk muka. after 5min die tutup semua..
termasuklah ehem2 die..
so, xdpt nk tgk secara real die punya jantina.
agak2 die nk tunjuk surprise kat mama n babah die..

Photobucket




♥ click ♥ click ♥